Megtakarítanék, de miből?

2015. szeptember 1.
 

Ha elveszted a szemüveged, az több tízezres, ha letörik egy fogad, akár százezres nagyságrendű váratlan kiadással is járhat – te tudnál hová nyúlni? Sajnos a magyar lakosság jelentős része semmilyen megtakarítással nem rendelkezik, pedig a bevételek és kiadások rendszeres nyomon követésével még alacsonyabb jövedelem mellett is félre lehet tenni valamennyi pénzt. A megspórolt összeg ráadásul nem csak vésztartalékként használható; ha hosszú távú céljaid vannak, vagy csak egyszerűen tovább szeretnél lépni az életedben, sokkal jobban jársz, ha hitelfelvétel helyett a saját megtakarításaidra támaszkodsz. Lássuk, hogy érdemes hozzáfogni a gyűjtögetéshez!
Mindenekelőtt oszlassunk el egy tévhitet: ahhoz, hogy félre tudj tenni, nem kell a szádtól megvonni a falatot. Nem jó, ha a megtakarítás komoly áldozattal jár. Épp akkora lemondást érdemes vállalnod, amit még különösebb megerőltetés nélkül teljesíteni tudsz, különben hosszabb távon elakadhatsz. A sikeres megtakarításhoz nem a nagy összegeken, inkább a rendszerességen keresztül vezet az út. Kezdd kicsiben, és ha épp megteheted, esetenként rakj hozzá többet – de elsőre ne vágd túl nagy fába a fejszédet!

 

A jó hír az, hogy az általános tapasztalatok alapján már egy kis számolgatás után kiderülhet: rendszeres kiadásaid között számtalan olyan apró tétel, rejtett „pénznyelő” van, melyek nélkül boldogan meglennél, mégis apránként elszórod rájuk a pénzed. Ha a megtakarítás lehetséges forrásait keresed, először ezek közt érdemes körülnézni – a felesleges kiadások lefaragásával könnyen lehet, hogy még zsebpénzre is szert tehetsz. Ehhez azonban át kell tekinteni a költéseidet, mégpedig a lehető legaprólékosabban.
Használhatsz egy darab kockás papírt, de kipróbálhatod a most már okostelefonokon is elérhető, ingyenes pénzügyi tervező alkalmazásunkat is; a lényeg, hogy minden nap pontosan számon tartsd a kiadásaidat. Érdemes fölállítani egy kategóriarendszert, mely segít a költések csoportosításában: a legfontosabb kategóriák általában a lakásfenntartás, az élelmiszer, a közlekedés és a szabadidő.

 

Ezeken belül annyi alkategóriát hozhatsz létre, amennyit csak indokoltnak látsz, de célszerű olyan csoportokat alkotni, melyekben rendszeresen keletkeznek kiadásaid.
Ha napi rendszerességgel vezeted a költségvetést, és minden pénzmozgást feljegyzel, a hónap végére viszonylag pontos képet kaphatsz a költési szokásaidról. A rendszeres megtakarítást erre az információra alapozva érdemes elindítani, hiszen csak ekkor látod pontosan, mennyit tudsz minden hónapban komolyabb lemondások nélkül félretenni. Ha meghatároztad az összeget, ne hagyj fel jó szokásoddal, és megtakarításod, illetve egyéb pénzügyeid rendszerezésére vezesd szorgosan a költségvetésed a jövőben is!