Pénziránytű Tanári díj 2019/20 – új beadási határidő

EREDMÉNYEK

A felhívásra beérkezett 12 pályázatot a Pénziránytű Alapítvány és a Digitális Témahét szakértőiből álló zsűri a Kiírásban megadott szempontok szerint értékelte.

A beérkezett pályamunkák kivétel nélkül igényesek, színvonalasak és ötletesek voltak, ezért az Alapítvány döntése értelmében minden projektben résztvevő csapat jutalomban részesül, a legjobbak pedig a Kiírás szerinti díjazásban az alábbiak szerint.

PÉNZIRÁNYTŰ TANÁRI DÍJAT NYERT:

Fődíjas pályázóként (abc sorrendben):
• Csillik Mária – Budapesti Gazdasági SZC Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnáziuma
• Éder Márta – Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Székhelyintézménye

A Pénziránytű Alapítványtól elnyert 100.000 Ft összegű támogatás mellett a kiváló pedagógusok a Pénzügyminisztérium felajánlásával 15.000 Ft értékű vásárlási utalványban részesülnek.

A fődíjas projektekben résztvevő tanulók az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Pénziránytű Alapítvány felajánlásával fejenként összesen 45.000 Ft értékű vásárlási utalványt kapnak.

Díjazott pályázóként (abc sorrendben):
• Figura Magdolna – Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium (Budapest)
• Láng Nóra – Bajai SZC Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma

A kiváló pedagógusok Pénziránytű Alapítványtól 100.000 Ft összegű támogatásban részesülnek.
A díjazott projektekben résztvevő tanulók a Pénziránytű Alapítvány felajánlásával fejenként 20.000 Ft értékű műszaki vásárlási utalványt nyertek.

AZ ALAPÍTVÁNY DÖNTÉSE ALAPJÁN TOVÁBBI MEGOSZTOTT DÍJAZÁSBAN RÉSZESÜL (abc sorrendben):
• Dr. Szabó Tibor – Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziuma, Családi nyaralás című pályázatával
• Vizsnyicay Péter – Budapest X. kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium

A pedagógusok a Pénziránytű Alapítvány felajánlásával 50.000 Ft támogatásban részesülnek. Projektjeikben résztvevő diákjaik jutalma fejenként 10.000 Ft értékű műszaki vásárlási utalvány az Alapítvány jóvoltából.

Minden pályázónak gratulálunk a munkákhoz, a nyeremények átvételéről az eredményről szóló, a pályázó tanárnak küldött tájékoztató e-mailben adunk tájékoztatást. Pályázataikat a későbbiekben terveink szerint közzétesszük.

KIÍRÁS

Pénzügyi szabadulószoba projekt iskolai megvalósításával Pénziránytű Tanári Díj és tanulói díjazás szülői (családi) különdíj lehetőséggel kiegészítve

ÚJ HATÁRIDŐ: 2020. MÁJUS 5. 15:00

A Pénziránytű Alapítvány a Digitális Témahét projekttel együttműködésben, a Pénzügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a pénzügyi nevelésben kiemelkedő módszertani munkát végző általános- és középiskolai pedagógusok számára elnyerhető díjat hirdet a 2019/2020-as tanévre.

A díjra olyan, magyarországi általános iskolában vagy középfokú közoktatási intézményben dolgozó pedagógusok jelentkezhetnek, akik
a) digitális kompetenciákat is fejlesztő „pénzügyi szabadulószoba” projektjükkel hozzájárulnak a diákok gazdasági, pénzügyi ismereteinek és tudatosságának, valamint digitális kompetenciájának játékos fejlesztéséhez,
b) olyan digitális pedagógiával is támogatott projektet nyújtanak be, melyben tanári mentorálás mellett a gyerekek együtt dolgoznak fel egy vagy több pénzügyi-gazdasági témát és produktumként egy 30 – 45 percre tervezett pénzügyi szabadulószoba leírását és feladványait készítik el.

Feldolgozásra javasolt témák: családi költségvetés, pénzügyi tervezés, korszerű pénzkezelés, megtakarítások és befektetések, öngondoskodás, tőzsde, hitelek, hitel vagy megtakarítás, diákhitel, biztosítás, zöld pénzügyek, pénzügyi biztonság, pénzügyi intézmények, életpályánk pénzügyei.
Szakmai háttérismeretnek javasolt források:
• Iránytű a pénzügyekhez c. középiskolai tankönyv vagy a Küldetések a pénz világában c. általános iskolai tankönyv (https://penziranytu.hu/tankonyvek)
• Számoljunk a befektetésekkel c. kiadvány (https://penziranytu.hu/szamoljunk-a-befektetesekkel)
• Történelem és pénzügyek c. kiadvány (https://penziranytu.hu/tortenelem-es-penzugyek)

 

Feltételek
 

A pályázatban magyarországi általános- és középiskolák tanárai vehetnek részt, 7-13. évfolyamos diákjaikkal.

A projektet szervező és dokumentáló tanárok elnyerhetik a Pénziránytű Tanári Díj – a pénzügyi nevelés elkötelezett támogatásáért és a módszertani kultúra fejlesztéséért díjat, a nyertes projektben résztvevő diákok pedig a Pénziránytű Alapítvány, a Pénzügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott díjazásban részesülnek.

A projekt a tanulók önálló közös tevékenységére, együttműködésére épül, amelyben a pedagógus szerepe a munka segítése, szükség szerinti támogatása. A digitális pedagógiai módszertannal is támogatott projekt során a tanulók, gyerekek valamilyen komplex, több oldalról megközelíthető pénzügyi problémát oldanak meg, s eredményként „pénzügyi szabadulószoba” produktumot állítanak elő közösen.

A projektet a pedagógus szervezi és dokumentálja, valamint minimum 4, maximum 8 diák vesz tevékenyen részt benne. Egy pedagógus több projektet is szervezhet és nyújthat be pályázatként, de csak egy díjazásra jogosult. Egy tanuló csak egy pályázó projektben vehet részt.

A projekt szabadon benyújtható a Digitális Témahét 2020-as pályázati kiírására is, amennyiben megfelel a https://digitalistemahet.hu/hir/digitalis-temahet-palyazat-2020 oldalon található feltételeknek.

Az érvényes jelentkezéshez szükséges:
• jelentkezési adatlap kitöltése,
• a projektleírás elkészítése (projektleírás dokumentum kitöltésével),
• a szabadulószoba feladványainak, feladatainak és azok megoldásainak elküldése tömörített fájlként vagy egyetlen mappába feltöltése felhőbe és az elérési link elküldése 2020. május 5-én 15:00 óráig az iskolahalozat@penziranytu.hu e-mail címre.

Hiánypótlásra az Alapítvány jelzését követően egy alkalommal, a jelzést követő 2 munkanapon belül van lehetőség. A feladványok elérési linkjének működése a pályázó felelőssége. A pályázat beküldését követően az esetlegesen felhőbe feltöltött dokumentumo(ka)t csak hiánypótlásként lehet módosítani; eltávolítani az eredményhirdetésig nem lehet.

A pályázatra való jelentkezéssel minden pályázó tudomásul veszi és hozzájárul, hogy a szabadulószoba leírásában és kapcsolódó dokumentumaiban található ötleteket és feladatokat teljes egészében vagy részleteiben a Pénziránytű Alapítvány nonprofit pénzügyi ismeretterjesztési tevékenységéhez szabadon felhasználhatja.

A pályázatok benyújtói vállalják, hogy tevékenységüket, jó gyakorlatukat a Pénziránytű Alapítvány valamely rendezvényén és/vagy egyéb kommunikációs csatornáján (pl. díjátadás, iskolahálózati workshop, honlap, sajtóhír stb.) felkérésre ingyenesen bemutatják, valamint, hogy benyújtott pályázatukat a Pénziránytű Alapítvány oktatási, ismeretterjesztési tevékenysége során közzéteheti és ellentételezés nélkül felhasználhatja.

Díjazás

Az elbírálás során az 5 legmagasabb pontszámot elérő projekt kerül díjazásra.

Egy pedagógus több projektet is szervezhet és nyújthat be pályázatként, de csak egy díjazásra jogosult. Egy tanuló csak egy pályázó projektben vehet részt.

A díjazott tanárok maximális létszáma tehát 5 fő, az általuk elnyert Pénziránytű Tanári Díjjal járó támogatás összege pedig személyenként 100 000 forint. Az Alapítvány fenntartja a jogot, hogy a pályázatoktól függően ettől eltérjen.

A tanári díjazottakkal a Pénziránytű Alapítvány támogatási szerződést köt, a támogatás összege e szerződés keretében kerül kifizetésre. A szerződés megkötésének feltétele az oktatási intézménnyel fennálló jogviszony igazolása és a végzettséget igazoló diplomamásolat benyújtása.

A legjobb 5 projektben résztvevő diákok (projektenként 4-8 fő) az alábbi díjazásban részesülnek:
1-2. helyezett projekt diákjai: fejenként 10 ezer Ft értékű ajándékutalvány a Pénzügyminisztérium felajánlásával, további 10 ezer Ft értékű könyvutalvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma felajánlásával, valamint ajándékcsomag a Pénziránytű Alapítvány felajánlásával
3-5. helyezett projekt diákjai: fejenként 10 ezer Ft értékű ajándékutalvány, valamint ajándékcsomag a Pénziránytű Alapítvány felajánlásával
A kiíró és a támogató intézmények fenntartják a jogot arra, hogy a díjazott projektekben résztvevők létszámának függvényében a felajánló intézmények által biztosított díjak egy főre jutó értéke növekedhet.

Felhívás kiegészítése

A koronavírus járvány terjedése miatt 2020. március 13-án kihirdetett digitális oktatási munkarendre tekintettel a pályázatot kiíró Pénziránytű Alapítvány a pályázathoz kapcsolódó Szülői (családi) különdíjat hirdet.

A pályázati kiírásnak megfelelő szabaduló szoba ötlettel pályázhat bármely szülő, akinek van legalább egy, magyarországi köznevelési intézményben aktív tanulói jogviszonnyal rendelkező 7-13. évfolyamos gyermeke, aki(k) aktívan részt vesz(nek) a pénzügyi szabadulószoba koncepció kidolgozásában. A projekt kidolgozásában a család bármely további tagja részt vehet, díjazásra a pályázatot benyújtó szülő jogosult.

A nyereményre jogosultság feltétele a gyermek tanulói jogviszonyának igazolása a nyeremény átvételét megelőzően.

A felajánlott szülői (családi) különdíj nyereménye: maximum 3 pályázó részére egyenként 40.000 Ft értékű műszaki vásárlási utalvány, valamint gazdasági szakkönyv.

A pályázati díjak és a szülői (családi) különdíjak átadásának helyéről és módjáról a pályázatok elbírálását (május 13.) követően adunk tájékoztatást.

Az érvényes jelentkezéshez szükséges:

·       jelentkezési adatlap (SZÜLŐI KÜLÖNDÍJRA) kitöltése,

·       a projektleírás elkészítése (projektleírás dokumentum kitöltésével),

·       a szabadulószoba feladványainak, feladatainak és azok megoldásainak elküldése tömörített fájlként vagy egyetlen mappába feltöltése felhőbe és az elérési link elküldése.

Az értékelés szempontjai és minden egyéb releváns feltétel az eredeti pályázati kiírás szerint érvényes a szülői (családi) különdíjra jelentkezőkre is.

 

A program kiegészített részletes felhívása letölthető ITT.

A tanári jelentkezési adatlap letölthető ITT.

A szülői jelentkezési adatlap letölthető ITT.

A projektleírás letölthető ITT.

TAVASZI SZÜNETI SZABADULÓSZOBA JÁTÉKUNKHOZ A HÚSVÉTI NYÚL LAPTOPJÁNAK JELSZAVA ELÉRHETŐ ITT

Az előző évi pályázat ITT érhető el.