Újra okos pénzügyi döntéseket hozhatnak a középiskolások

2023. november 6.
 

Az előző tanév sikerére tekintettel idén is megrendezzük a MoneySim szimuláció használatára épülő tehetségkutató versenyünket, melynek keretében újra egy feltörekvő rocksztár bőrébe bújva hozhatnak megfontolt pénzügyi döntéseket a középiskolás diákok. A 9-14. évfolyamosok számára kiírt MoneySim ViaDalon ebben az évben is értékes nyeremények várják a diákokat, valamint a legtöbb tanulót motiváló pedagógusokat és iskolákat is.

Különleges pénzügyi megmérettetés

A három fordulóból álló MoneySim ViaDalon elsősorban nem a mély pénzügyi szaktudás, hanem a pénzügyi érzék és a józan ész számít, így a pénzügyi versenyeken eddig nem indult diákoknak is jó esélye van a 40 értékes nyeremény egyikére. A tavalyi versenyhez hasonlóan idén is egy rockbanda tagjának bőrébe bújva kell a diákoknak döntéseket hoznia, miközben fejlődik komplex gondolkodásuk, pénzügyi tudatosságuk.

A MoneySim ViaDal az ingyenesen elérhető MoneySim szimulációnk használatára épül. A ViaDal során a játékosok a tavalyi főhős, Mani barátjának, Zsének a helyébe képzelhetik magukat. Zsét meg is formálhatják, saját avatárt készíthetnek, majd dönteniük kell, mit tennének a főhős helyében. Zsé 18 éves gimnazista, most tizenkettedikes, Manival együtt a feltörekvő TreasureBand zenekar alapító tagja, emellett érettségire készül, szeretne továbbtanulni és azért néha lazítana is egy kicsit. A verseny során a diákok majd azt a feladatot kapják, segítsenek tudatos pénzügyi döntéseket hozni Zsének.

Hogyan működik a MoneySim szimuláció?

A szimuláció segítségével a diákok a mindennapi pénzügyi döntések mögött rejlő, leggyakrabban felmerülő szempontokat vehetik sorra és megtapasztalhatják, hogy nem is olyan egyszerű egyensúlyt teremteni közöttük. A verseny végső eredményét 5 mutató, a pénzügyi tudatosság, a kockázatvállalás, a jóllét, a takarékosság és vagyon alakulása befolyásolja. Pont úgy, mint ahogy mindennapi döntéseink során is több szempontot mérlegelünk a való életben. Az 5 mutató eredményét a diákok folyamatosan nyomon tudják követni a játék során, és érdemes figyelembe venni a szimuláció által kialakított preferenciákat. Fontos tanulság, hogy ha valaki csak a vagyon gyarapítására, vagy a takarékosságra, a kockázatok elkerülésére, esetleg csak saját jóllétére koncentrál, bizony alulmaradhat a végső versenyben. Érdemes ezért már a ViaDal előtt gyakorolni, kipróbálni, vajon milyen döntések vezethetnek el minket a legjobb eredményhez. Erre kiváló lehetőséget adnak a szabadon elérhető szituációink, melyekkel a https://www.moneysim.hu/ oldal Próbajátékok menüpontjában tudnak a diákok gyakorolni. Emellett azok a tanárok, aki regisztrálnak a MoneySimbe, további gyakorló kurzusokat tudnak létrehozni diákjaiknak, akik így a plusz gyakorlási lehetőség révén előnnyel indulhatnak a ViaDalon. A kurzus létrehozása nem ördöngősség, a MoneySim oldalán megtalálható egy kisfilm, tanári kézikönyv, illetve a szimuláció használatához és a versenyhez csatlakozáshoz nyújt segítséget ez a videó is: Felkészülés a MoneySim ViaDal versenyre

Összesen 3 millió Ft-ot érő nyeremény

A ViaDalon a versenyző diákok, tanáraik és iskoláik is nyerhetnek. A döntőben a verseny első 40 helyezettjét díjazzuk, köztük a három fődíj, egy MacBook Air, egy iPhone és egy iPad készülék lesz a legügyesebb játékosok nyereménye. A diákok mellett a 3 legtöbb diákot regisztráló intézmény iskolánként 100.000 Ft-tal, a 6 legtöbb diákot regisztráló pedagógus pedig fejenként 60.000 Ft-tal lesz gazdagabb. Az iskola nevét a diákok megadják már regisztrációkor, de felkészítő tanárt nem kötelező jelölniük. Amennyiben tanárként szeretne indulni a 60.000 Ft-os támogatásért, kérje meg diákjait, jelöljék meg Önt patronáló tanárként az 1. forduló kurzusfelvételekor.

A ViaDalra november 27-én délig jelentkezhetnek a diákok a MoneySim oldalon regisztrálva, (vagy ha korábban már regisztráltak, akkor az oldalra belépve), majd felvéve az 1. forduló kurzusát – kurzuskód: 23ZSE1 - Irányítópultjukra. FONTOS! Csak a november 27-ig kurzust felvett diákok indulhatnak a versenyen, a regisztráció nem elegendő a részvételhez!

A MoneySim Viadal első fordulója november 28-án 14.00-15.00 óra között zajlik majd.

Mutassa meg a lehetőséget diákjainak, regisztráljon minél több tanulója a verseny honlapján: www.moneysim.hu/viadal

A MoneySim Viadalon való eredményes részvételhez őszi workshopunkon is értékes információkat kaphat. November 8-ig még regisztrálhat ingyenes online szakmai és módszertani rendezvényünkre: https://online-kerdoiv.com/index/v/h/workshop23osz