Hogyan másszunk ki a gödörből?

2016. augusztus 2.
 

A legnagyobb körültekintés mellett, akár önhibánkon kívül is előfordulhat, hogy egy nem várt fordulat következtében kicsúszik kezünkből az irányítás, és pénzügyileg válságos helyzetbe kerülünk. A gödör aljáról szemlélve szinte mindig kétségbeejtőek a kilátások, de ne essünk pánikba; némi higgadtsággal és józan számítással a legtöbb probléma kezelhető. Nézzünk pár tippet vészhelyzet esetére!

Nem véletlenül említettük a pánikot, mint a rossz pénzügyi helyzetbe kerülők egyik legnagyobb ellenségét: akik előre nem látható okból, hirtelen vesztik el a talajt a lábuk alól, hajlamosak átgondolatlan döntéseket hozni. Minden konkrét eset és élethelyzet különbözik, de az általánosanigaz, hogy ilyen problémákat nem lehet csettintésre megoldani. Külön figyelmet érdemel, hogy akadhatnak olyan személyek, illetve cégek, akik rosszhiszeműen, tisztességtelen ajánlatokkal próbálnak visszaélni a válságba kerülők nehéz helyzetével. Szerencsére ezeket ki lehet szűrni: aki gyors és fájdalommentes megoldást kínál, az egyszerűen nem mond igazat.

Hiába szeretnénk a lehető leggyorsabban kikeveredni a csávából, óvakodjunk az uzsorakölcsönöktől, értéktárgyaink zálogosításától, gyanús alkalmi munkáktól, és ha egy mód van rá, kerüljük el a különböző szolgáltatók gyorshiteleit is. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy bizonyos esetekben megoldást jelenthet a meglévő hitelek kiváltása más, kedvezőbb kölcsönök segítségével, de az ilyen döntéseket kizárólag alapos mérlegelés után, lehetőleg megbízható és független szakértő bevonásával érdemes meghozni. Az egyik napról a másikra felvehető, legtöbbször égbekiáltó kamatok mellett nyújtott hitelek azonban semmilyen körülmények között nem oldják meg a problémát, sőt általában inkább rontanak rajta. Ha már egyszer gödörbe kerültünk, semmi sem hiányzik kevésbé, mint hogy egy súlyos adósságspirál révén, hosszú időre állandósítsuk a válságállapotot!

Azt már tudjuk, hogy mit ne tegyünk, most nézzük, mi az, ami segíthet! Ha felocsúdtunk az első megrázkódtatásból, és képesek vagyunk higgadtan áttekinteni a helyzetünket, elsőként érdemes átgondolni, hogyan nyerhetünk időt. A krízisnek számtalan oka lehet, de a mélypont mindig akkor jön el, ha egy fennálló kötelezettségünket nem tudjuk rendezni a meglévő forrásainkból. Itt a kötelezettség jellegétől függően több megoldás is szóba jöhet: elképzelhető, hogy méltányossági alapon kérhetünk halasztást, esetleg részletfizetést, átütemezést. Kevesen tudják, de közüzemi és banki tartozások esetében is van erre lehetőség, amennyiben az ügyfél nem zárkózik el, és érdekelt abban, hogy törlessze a tartozását.

 

Ha sikerült időt nyernünk, második lépésként gondoljuk át, mi vezetett a problémához! Valóban előfordul, hogy valaki önhibáján kívül sodródik válságba, de lássuk be: legtöbbször mégis inkább a felelőtlen gazdálkodás áll a háttérben. Ahhoz, hogy kézben tartsuk a pénzügyeinket, az élet minden területén tudatossá kell válnunk a kiadásaink terén. A háztartásvezetés, a bevásárlások, a közlekedési szokások, a hobbik mind pénznyelővé válhatnak, ha meggondolatlanul költünk rájuk. Mivel az anyagi nehézségeink kezelése mindenképp hosszabb időt vesz igénybe, gondoljuk át, hol tudunk lefaragni rendszeres kiadásainkból! Az ideális bevétel/kiadás arányt úgy tudjuk legjobban meghatározni, ha megtervezzük az előttünk álló időszak költségvetését, majd ehhez tartjuk magunkat. Ha képesek vagyunk követni egy alaposan végiggondolt tervet, az a későbbiekben, a válságot magunk mögött hagyva is hozzájárul majd anyagi fejlődésünkhöz. A következetes gazdálkodás eredményeképp idővel arra lehetünk figyelmesek, hogy már nem a tartozásunkat csökkentjük, hanem a megtakarításainkat gyarapítjuk.

A fizetési nehézségekkel kapcsolatban ajánljuk olvasóink figyelmébe a Magyar Nemzeti Bank alábbi kisfilmjét: