Új tanév, megújuló, digitális programkínálat

2020. szeptember 9.
 

Bővülő iskolahálózati programokkal, új digitális fejlesztésekkel, megújuló képzéskínálattal és friss iskolahálózati arculattal vágunk neki a 2020/2021- es tanévnek.

A rendhagyó módon zárult előző tanév után a 2020/2021-es tanév is minden bizonnyal tartogat kihívásokat az oktatási intézmények számára. A Pénziránytű Alapítvány – küldetésének megfelelően – továbbra is számos eszközzel segíti a pénzügyi nevelést felvállaló iskolák és kollégiumok munkáját.

A Számoljunk a befektetésekkel című matematika példatárunkat és a történelem érettségi gazdasági – pénzügyi témaköreit feldolgozó Történelem és pénzügyek című feladatgyűjteményünket az előző évhez hasonlóan augusztus utolsó hetében minden magyarországi középiskolába eljuttattuk. A matematika példatárat a teljes 9. évfolyam, a történelem érettségi felkészülést segítő feladatgyűjteményt pedig a teljes érettségiző évfolyam és tanáraik részére postáztuk.

A hagyományos oktatást és a digitális munkarendhez való hatékony alkalmazkodást is segíti Pénziránytű Online Digitális Akadémia képzésünk. A nyár folyamán megtartott három pilot képzés iránti hatalmas érdeklődésre tekintettel őszre további időpontokat hirdettünk meg. Szeptember 22-25. és október 26-29. között az őszi szünetben is lesz alkalma a digitális fejlődésre nyitott pedagógusoknak részt venni a Dr. Főző Attila László digitális oktatási szakértő vezette intenzív, de nagyon jó hangulatú online képzéseinken. A 4 nap egyikén pedig az érdeklődők a 2021. évi PÉNZ7 témájára, a fenntartható, zöld szemléletű családi költségvetésre is ráhangolódhatnak.

„Új lehetőségek az iskolai pénzügyi nevelésben” címmel új tanárképzési programot akkreditáltattunk, amelyet jó szívvel ajánlunk a korábbi akkreditált képzéseinken részt vevő több mint 2500 pedagógus kolléga és az újonnan érdeklődő általános- és középiskolai tanárok figyelmébe egyaránt. A 40 órás tanfolyam elérhetővé teszi azokat az ismereteket, melyek a gazdasági-pénzügyi nevelés alapjait képezik, és bemutatja azokat az eszközöket, digitális fejlesztéseket, módszereket, amelyek segítik a különböző korosztályú diákok iskolai keretek között megvalósítható pénzügyi nevelését. Az első, várhatóan online térbe helyezett képzések 2020 őszén indulnak. Az aktuális képzési időpontokat és helyszíneket a https://www.penziranytu.hu/tanartovabbkepzesek oldalon tesszük majd közzé.

Továbbra is elérhetők e-learning tananyagaink, többek között az Iránytű a pénzügyekhez c. tankönyv aktualizált, interaktív változata és a technikumok Pénzügyi és vállalkozói ismeretek tantárgyához készült tananyaga is, amelyek tesztekkel és animációkkal gazdagítva segítik hagyományos és digitális munkarendben is a tanórai, szakköri keretek közötti, vagy akár az önálló ismeretszerzést. Pénzbook YouTube csatornánkon elérhető oktató animációinkat kibővítettük, illetve tanári magyarázattal kiegészített videósorozatot is készítettünk, melyekkel hagyományos munkarend esetén is színesíthető a tanóra, de otthoni feladatként és a digitális munkarendben is tökéletes megoldás a pedagógiai munka kiegészítésére, támogatására.

Megújítjuk Kiemelt Pénziránytű Iskola pályázatunkat is. A címet és az azzal járó, 2021/2022-es tanévben felhasználható anyagi támogatást a tanév végén lehet elnyerni a jelenlegi tanév során a Pénziránytű Alapítvány vetélkedőin, pályázatain, programjain való aktív részvétellel. Új lehetőségként a pénzügyi nevelésben aktív tanároknak Pénziránytű Tanárklubot szervezünk, amelynek előadásai, foglalkozásai alkalmanként kiegészülnek a versenyeinkre készülő diákok felkészítésével is. Szintén újdonságként elindítjuk a Pénziránytű Bázisiskola pilot programot, amelynek célja, hogy az ország több pontján is elérhetővé váljanak a pénzügyi nevelést segítő foglalkozások, programok, rendezvények.

Hagyományosan népszerű programjainkra továbbra is számíthatnak az iskolák, tanárok és diákok. Továbbra is elindul a BankCode és a Részvényfutam, lehet pályázni a Pénziránytű Tanári Díjra, kisfilmpályázatunkat pedig Digitális Alkotó Pályázattá szélesítjük. Tovább bővítjük Kahoot! tesztjeink és érmekvízeink sorát és megújult Tőzsde csapatjátékunk izgalmasabb árfolyammozgásokkal várja a tőzsde iránt érdeklődő, de a legalapvetőbb ismeretekre vágyó diákokat és tanárokat.

A 2021-es PÉNZ7 pénzügyi témája a fenntartható, zöld családi költségvetésre fókuszál majd. Ezt támogatva, s a diákok zöld és tudatos gazdálkodással kapcsolatos ismereteinek bővítését célozva új mobilapplikációt fejlesztünk, melyet várhatóan októberben élesítünk.

Megújuló programjainkhoz kapcsolódóan frissítettük a Pénziránytű Iskolahálózat arculatát. Középiskolai hálózatunk tagjainak már elküldtük az új emblémát, és köszönettel vesszük, ha a honlapjukon, levelezésükben, rendezvényeiken és kiadványaikban használják ezt a védjegyet, amely mutatja, hogy iskolájuk, kollégiumuk a pénzügyi nevelésben élen járó intézmény. Ha Ön is szeretne csatlakozni középiskolai hálózatunk inspiráló, aktív közösségéhez, keresse fel honlapukat: https://penziranytu.hu/iskolahalozat

Általános iskolásoknak szánt programjaink továbbra is a Pénziránytű BankVelem Program köré koncentrálódnak. PénzOkos Kupa, JátékBank, Pénzügyi Hősképző mobilapp és számos edukációs játék és nyeremény várja a programhoz csatlakozó iskolákat, tanárokat, diákokat.