Elkezdődött 2020, ismerje meg Ön is, mit tervezünk ebben a tanévben!

2020. január 15.
 

A pénzügyi tudatosság fejlesztése folyamatos munka, s bár a téli szünetben mi is pihentünk egy kicsit, most újult erővel látunk munkához. Hogy mi minden vár ránk a tanév második félévében? PÉNZ7, diákversenyek, tanártovábbképzések, tanári pályázatok, frissülő munkafüzetek, új mobilapplikáció, projektnapok, workshop. Még felsorolni is sok, mi mindenre készül csapatunk, hogy még több diák és pedagógus számára tegyük elérhetővé, oktathatóvá, gyakorlatiassá és játékossá mindazokat a mindennapi életben elengedhetetlen ismereteket, melyek segítségével pénzügyileg tudatos generációk nevelését támogathatjuk diákjainkért, gyermekeinkért, EGYÜTT, KÖZÖSEN!

Már hangolódhatunk a tavasz legnagyobb szabású országos eseményére, a március 2-6. között megrendezésre kerülő PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahétre. Addig is számtalan programot kínálunk a diákoknak és tanáraiknak.

Február 4-ig várjuk középiskolai hálózatunk diákcsapatainak 3 perces kreatív, oktatásban is használható kisfilmjeit a „Zöld pénzügyek 2020” kisfilmpályázatunk keretében. A téma ötletes és szakszerű feldolgozásával a csapatok értékes nyereményekkel lehetnek gazdagabbak, egyben nagyobb elkötelezettséggel fognak rendelkezni a klímavédelem és a fenntartható gazdálkodás iránt.

Már javában zajlanak a BankVelem PénzOkos Kupa  online fordulói, a teszteket február 28-ig tölthetik ki felső tagozatos, általános iskolás diákcsapatok. Az első 3 fordulót követő megyei elődöntőkre a PÉNZ7 zárónapján, 2020. március 6-án kerül sor, s a döntőbe jutott legjobb csapatok a Magyar Nemzeti Bank épületében mérkőznek meg egymással május 8-án. A verseny a PontVelem Nonprofit Kft. és a Pénziránytű Alapítvány közös, Pénziránytű-BankVelem Programja keretében valósul meg.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány második alkalommal hirdeti meg középiskolásoknak szóló, országos pénzügyi csapatversenyét. A BankCode versenyen a diákok nemcsak pénzügyi ismereteikről adhatnak számot, hanem a döntőben megmutathatják, milyen magabiztosan képesek alkalmazni megszerzett tudásukat. A négyfordulós versenyre 2020. február 14-ig regisztrálhatnak a 3 fős diákcsapatok, akiknek felkészülését a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei és e-learning anyagai segítik. A második fordulót követően a verseny két ágon folytatódik, így biztosítva többletlehetőséget a Pénziránytű Iskolahálózat diákjai számára. A látványos döntőben megmérkőző csapatok tagjai és felkészítő tanáraik a hosszú távon is rendkívül hasznos pénzügyi tudás mellett értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak.

Tovább folytatódik a Pénzre váltható tudás projektnapok sorozat, mely a Pénziránytű Alapítvány és a Diákhitel Központ Zrt. középiskolákba kihelyezett programja. Ebben a tanévben a Kiemelt Pénziránytű Iskoláink  kaptak lehetőséget a projektnap megvalósítására, így országosan nyolc helyszínen kerül sor az interaktív pénzügyi tanórák megtartására, valamint az azokat követő pódiumbeszélgetésre és kvíz-showra. A diákok a projektnap keretében tudásukkal akár 300.000 Ft-ot is nyerhetnek iskolájuk alapítványának, ha helyesen válaszolnak a pódiumbeszélgetést követő kvízkérdésekre. A kérdések megválaszolásában nagy segítséget nyújt a tartalmilag frissült „Értem a pénzem” kiadványunk, mely nemcsak nyomtatott és honlapunkról letölthető PDF formában, hanem mobilapplikáción keresztül is elérhető.

A PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét ebben a tanévben 2020. március 2-6. között kerül megrendezésre. A pénzügyi, gazdasági nevelés legjelentősebb, legtöbb iskolát és diákot elérő rendezvényének fókuszában a pénzügyi biztonság és az ötletből vállalkozás témakörei állnak. A témahetet idén is tartalmas kísérőprogramok gazdagítják, mint például a Nagy Diák Pénzügyes Teszt, a Bankvelem PénzOkos Kupa, a BankCode verseny, valamint az akkor induló Részvényfutam, online tőzsdejáték.

A témahét „Pénzügyi biztonság - biztosítások” témájában a Pénziránytű Alapítvány szakértői készítették idén is a tanári segédanyagokat, tartalmakat, melyek a témahét honlapjáról a programba regisztrált tanárok számára január végétől érhetők el. Az 500 leggyorsabban regisztrált iskolának pedig a pénzügyi biztonság - biztosítások témakörének szakmai segédanyagait nyomtatott formában is eljuttatja az Alapítvány. Az e-learning portálunkon szintén január végétől elérhető tanárfelkészítő anyagok mellett februárban webináriumok segítségével is támogatjuk a PÉNZ7 rendhagyó tanóráit megtartó pedagógusokat a felkészülésben. Munkájukat a témahéten idén is önkéntes pénzügyi szakemberek és vállalkozók segítik.

Várhatóan március végéig pályázhatnak a pedagógusok a Pénziránytű Tanári Díjra. A pénzügyi nevelés elkötelezett támogatásáért odaítélt díjra és az ezzel együtt elnyerhető támogatásra a módszertani megújulás jegyében, digitális eszközöket is alkalmazó projekttervekkel lehet majd pályázni.

Áprilisban ismét szakmai workshop keretében várjuk tagiskoláink képviselőit, hogy a pénzügyi tudatosság fejlesztésének legújabb vívmányaival előadások és interaktív szekcióülések keretében ismerkedhessenek meg. Már több mint 250 taggal büszkélkedhet középiskolai hálózatunk, melynek regisztrált tanárai honlapunkon kizárólagosan érhetnek el egyes oktatást segítő tartalmakat, s zárt Facebook csoportunkban közvetlen, interaktív módon válaszolunk kérdéseikre.

Tovább bővítjük általános- és középiskolás diákoknak is készült Kahoot! tesztsorainkat, melyek januártól márciusig például a PÉNZ7 témájához kapcsolódóan a digitális biztonság, a biztosítások és korszerű pénzkezelés témáit dolgozzák majd fel.

Tanártovábbképzéseink  is tovább folytatódnak, s a 30 órás akkreditált képzéseink mellett kibővítjük 5 órás, tantárgyspecifikus tréningjeink körét, hogy minél több matematika és történelem számára tegyük elérhetővé, feszített munkarendjükbe beilleszthetővé a pénzügyi neveléshez szükséges gazdasági háttértudás elsajátítását. Nyáron pedig újra várja a leginnovatívabb pedagógusokat Digitális Nyári Akadémiánk.

Tankönyvfejlesztő munkánk sem állt le, tavasszal már rendelhetőek lesznek az általános iskola 3-4. osztálya számára az EKE-OFI-val együttműködésben fejlesztett, új matematika és környezetismeret tankönyvek és munkafüzetek, melyekben a mindennapi pénzügyek témakör is önállóan, hangsúlyosan megjelenik.

A szülői mintákat kiegészítve a fiatalok számára az iskola adja ma azt a természetes közeget, ahol a gyakorlati, mindennapi életre felkészítő információk a leghatékonyabban átadhatók. A kompetenciamérések is azt a célt szolgálják, hogy a diákok a kapott tudást értő, hatékony módon képesek legyenek használni. A 2021-es PISA mérés pedig a szokásos kompetenciák mellett a pénzügyi jártasságot is tesztelni fogja. Annak érdekében, hogy diákjaink jól teljesítsenek a pénzügyi modulon, elengedhetetlenül fontos, hogy tanáraik és szüleik segítsék őket alapvető pénzügyi készségeik kialakításában. A Pénziránytű Alapítvány ehhez szakszerű, széleskörű támogatást tud nyújtani.