2019 a kibővített tartalomfejlesztés és a komplex programok éve volt

2019. december 18.
 

Új munkafüzetek és digitális tartalmak, ingyenes tankönyvek és kiadványok, még több játék, kibővült versenyrepertoár, komplex élményprogramok, rangos elismerések fémjelzik a Pénziránytű Alapítvány 2019. évi tevékenységét, s így már 400.000 diák pénzügyi tudatossága fejlődhet az Alapítvány munkájának eredményeként.

A Pénziránytű Alapítvány a 2018-as év intenzív tartalomfejlesztő munkáit 2019-ben is folytatta. Az év kiemelt stratégiai tárgykörét a befektetések adták, melynek leginnovatívabb terméke a „Számoljunk a befektetésekkel” matematika munkafüzet. A kiadvány a középiskola négy évfolyamának diákjai számára kínál ismeretszerzési lehetőséget, s a pedagógusok a munkafüzet magyarázatai mellett igény esetén e-learning anyag segítségével sajátíthatják el a befektetési példák megoldásához szükséges háttértudást.

A nyár folyamán elkészült a történelem érettségi pénzügyi és gazdasági témaköreihez segítséget nyújtó „Történelem és pénzügyek” munkafüzet is, mely a kapcsolódó oktatóvideókkal együtt szintén elérhető az Alapítvány honlapján. A „Számoljunk a befektetésekkel” és a „Történelem és pénzügyek” munkafüzetek a tanév első hetében az MNB támogatásának köszönhetően összesen 385.000 példányban, ingyenesen jutottak el minden középiskolába, ezzel az eddigi legszélesebb körű lehetőséget biztosítva a pénzügyi edukációhoz.

Április 1-től a hivatalos iskolai tankönyvrendelési felületen keresztül továbbra is ingyenesen juthatnak hozzá a köznevelési intézmények az Alapítvány akkreditációval rendelkező általános-, és középiskolai tankönyveihez. A szakgimnáziumok Pénzügyi és vállalkozási ismeretek tantárgya tanításához az Iránytű a pénzügyekhez tankönyv alapján 18 tanórás e-learninges tananyagot is készítettünk.

Az EKE-OFI és a Pénziránytű Alapítvány közös fejlesztésében teljessé vált az 5-8. osztályosoknak szóló új generációs matematika munkafüzet sorozat, melyekben „Mindennapi pénzügyek” című önálló fejezet is helyet kapott.

Az előző tanévben is 100 általános iskola közel 35 000 diákja részesült játékos pénzügyi oktatásban a Pénziránytű-BankVelem Utazó Iskola Program keretében. A 2019-ben már ötödször meghirdetett Pénziránytű-BankVelem PénzOkos Kupa országos pénzügyi tudásversenyhez a Pénziránytű Alapítvány biztosította a szakmai hátteret, és a különböző fordulók kérdéssorait. Az általános iskolai pénzügyi ismeretterjesztő program részeként idén Sarudon és Gárdonyban csiszolhatták pénzügyi és vállalkozói ismereteiket nyári táborozásuk során a programban legeredményesebben játszó diákok.

A 2019-es év nagyszabású pénzügyi edukációs eseménye, az ötödik alkalommal megrendezett PÉNZ7 idén már 1.235 iskola több mint 205.000 diákját érte el. A fiatalok pénzügyi és vállalkozói tudatosságának fejlesztését célzó nemzetközi rendezvénysorozat középpontjában ez évben az „Okosan a befektetésekről”, valamint a „Problémafelismerés és üzleti ötlet” témák álltak. A PÉNZ7 pénzügyi témáinak tartalomfejlesztését, óraterveinek, e-learning és webinárium tartalmainak elkészítését az Alapítvány szakemberei végezték ebben az évben is. A témahét kiemelkedő színvonalát és nemzetközi elismertségét mutatja, hogy Magyarország a PÉNZ7 programjával már harmadik éve kap rangos elismerést a Global Money Week eseménysorozat nemzetközi zsűrijétől.

Az Alapítvány tovább bővítette középiskolai hálózatát, melyhez már több mint 250 intézmény csatlakozott. Díjaztuk a kiemelkedő munkát végző pedagógusokat, diákokat és iskolákat is. Az ünnepélyes díjátadókra a hálózat tavaszi és őszi szakmai workshopjain került sor, ahol a Pénzre váltható tudás projektnapok legeredményesebb diákjai, a kisfilmpályázat nyertes diákcsapatai, a pénzügyi tudatosság iránt legelkötelezettebb pedagógusok, illetve a pénzügyi fejlesztésben élenjáró Kiemelt Pénziránytű Iskolák képviselői vehették át díjaikat, elismeréseiket. A 2019/2020-as tanév újítása, hogy a nagy sikerrel indult Pénzre váltható tudás projektnapok rendezvénysorozat és a már bronz, ezüst és arany fokozatban is elnyerhető Kiemelt Pénziránytű Iskola pályázat összefonódott. Az év zárásaként került meghirdetésre a hagyományos középiskolai kisfilm pályázat Zöld pénzügyek 2020 címmel, mellyel a Pénziránytű Alapítvány a Magyar Nemzeti Bank Zöld programjának iskolai megismertetését is célozza.

Tananyagaink, kiadványaink iskolai integrációját a pedagógusok számára a mindennapi pénzügyek oktatási lehetőségeit segítő ingyenes 30 órás akkreditált képzéseink, illetve 5 órás, a történelem érettségi gazdasági-pénzügyi témaköreihez, illetve a mindennapi pénzügyek matematika órákba illesztését támogató képzéseink segítik. A leginnovatívabb pedagógusok idén immár harmadjára pályázhattak Digitális Nyári Akadémiánkra, melynek célja a digitális generációk oktatásához szükséges IKT ismeretek elsajátítása, továbbfejlesztése.

Elkészült az „Értem a pénzem” középiskolásoknak szóló kiadványunk frissített, aktualizált változata, mely már letölthető honlapunkról, de hamarosan mobil applikáción keresztül is elérhetővé válik.

A játékos tanulást segítik Kahoot! kvízeink is, melyek 2019 januárjától havonta új témákkal jelentkeztek az Alapítvány honlapján.

A pénzügyi neveléshez szükséges tartalomfejlesztést már az általános iskola 3-4. osztályára is kiterjesztjük. Az EKE-OFI-val együttműködve elkészültek a 3. osztályos környezetismeret és matematika munkafüzetek új, mindennapi pénzügyi ismeretekkel kiegészült változatai, melyek a jövő tanévben már rendelhetőek lesznek a hivatalos tankönyvlistákból.

A Készpénzkímélő Iskolák pilot projekt a Mastercard Europe kezdeményezésére, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Pénziránytű Alapítvány támogatásával valósult meg. Az elektronikus fizetések korai népszerűsítését, az ehhez kapcsolódó pénzügyi szemléletformálást célzó programhoz ebben a tanévben a Pénzügyminisztérium szervezésében akár 500 iskola csatlakozhat.

A pedagógusok és a szülők tájékoztatására új online felületet, podcast műsort is készített az Alapítvány, melynek első, pilot verziója decemberben már elérhető az érdeklődők számára.

Köszönjük szakmai partnereinknek, támogatóinknak, elkötelezett pedagógus kollégáinknak és diákjaiknak, egyben valamennyi munkatársunknak, hogy ebben az évben is együtt, közösen dolgoztunk a fiatal generációk pénzügyi edukációján!

Köszönjük szépen, Önök nélkül, nélkületek nem sikerült volna! Reméljük, hogy jövőre ugyanilyen lendülettel folytathatjuk KÖZÖSEN, EGYÜTT!